top of page

Haal de inspecteur in jezelf naar boven!

  • maidersmet
  • 23 nov 2023
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 24 nov 2023

PETRA

De hele tijd gilde mijn hoofd: ‘Nee, nee. Zo lopen mensen dus in kringetjes. Zo gebeurt het dat mensen een kilometer bij hun kampeerplek vandaan dood worden aangetroffen.’

Ik had het gevoel dat elke keus fout was. Eigenlijk begon ik me zorgen te maken dat ik de verkeerde keus al had gemaakt, dat ik die had gemaakt zonder me te realiseren dat er een keus was gemaakt.

Mijn hartslag ging snel en ik had moeite om rustig te ademen. Ik begon in paniek te raken.

Uit Toen waren er nog vier, pg. 267


Schrijfster

Chelsea Sedoti is een Amerikaanse schrijfster die reeds op zeer jonge leeftijd overtuigd was van het schrijverschap. Verhalen verzinnen is nu eenmaal leuker dan huiswerk maken.

Voor ze zich helemaal toelegde op haar schrijverscarrière, deed ze allerlei gekke baantjes, van ballonplooier tot paranormaal onderzoeker.

Haar echte passie bleef schrijven en dan vooral voor en over jonge tieners die niet helemaal volwassen willen worden.

Nog een leuk weetje over Toen waren er nog vier? Dit boek maakt deel uit van de reeks Politie niet betreden, een verzameling spannende jeugdthrillers van Uitgeverij De Fontein. Daarom verscheen het boek eerder in Nederland dan in Amerika.



Het verhaal

In de bossen rond Salvation Creek zijn volgens de verhalen meerdere meisjes verdwenen. Toch gaan vijf jongeren er een weekend kamperen. Nog geen 24 uur later zitten vier van hen overstuur op het politiebureau: ze kunnen hun vriendin Maylee nergens vinden.

Beste vriendin Petra denkt dat Maylee 's nachts verdwaald is.

Complotdenker Nolan is ervan overtuigd dat ze is opgegeten.

Mysterieuze Abigail beweert dat Maylees vriend John haar vermoord heeft.

En John? Die wil een advocaat spreken.

Ondertussen tikt de klok door... Wie houdt iets achter en waarom? Wat gebeurde er écht die nacht?


Hoofdpersonage

In het boek staan vijf vrienden centraal. Hoewel, vrienden... Al snel rijst de vraag: zijn dit wel echte vrienden? De onderlinge spanningen tussen de verschillende personages komen onmiddellijk bovendrijven.


Maylee, die tijdens de kampeertrip verdwijnt, is een populaire meid. Ze droomt van een sabbatjaar na de middelbare school om daarna volledig door te breken als influencer.


Petra, het pietje-precies van de groep, is de organisator die moeilijk kan afwijken van de planning.


Nolan is een dromer met een missie. Hij houdt tijdens de kampeertrip zijn ogen open voor aanwijzingen naar eerdere verdwijningen, want misschien is dit wel het werk van Bigfoot!?!


John, de vriend van Maylee, is een populaire jongen. Hij zit onder andere in de leerlingenraad van de school. Na een ongeluk komen er barstjes in zijn smetteloos imago.


Abigail is het buitenbeentje. Ze kent alleen Maylee goed en werd door haar uitgenodigd. Ze woont in een caravanpark en is eeuwig bang om uitgesloten te worden.



Mijn mening?

Deze jeugdthriller is een echte whodunit waarbij de lezer automatisch meespeurt.

Wat meteen opvalt is de originele opbouw.

Het lijkt alsof ik aanwezig ben bij het politieonderzoek, als een vlieg op de muur.

De politie stelt elk hoofdstuk een vraag, waarop de vier getuigen telkens de kans krijgen om hun versie van de feiten te geven.

Af en toe lijkt de politie bijvragen te stellen of te reageren. Dit wordt nooit expliciet neergeschreven, maar lost de schrijfster zo op:


Door het boek op deze manier op te bouwen, krijg je alle informatie over de bewuste avond erg gefragmenteerd.

Ook de karakters van de hoofdpersonages leer je in stukjes en brokjes kennen. Ze werpen om beurten hun licht op de feiten. Enkel waar zij waarde aan hechten, krijg je te lezen.

Elk personage heeft zo zijn eigen perceptie van het hele gebeuren.

Ik lees gelijkenissen maar ook tegenstrijdigheden in hun relaas, waardoor ik niet anders kan dan me het volgende afvragen: wie spreekt de waarheid en wie niet?

Ik waan mezelf al snel mede-inspecteur die de puzzelstukjes probeert samen te leggen. Wat is er juist gebeurd? Is Maylee echt vermoord? Wie is dan de dader? Of zit ze ergens vast? Hoe zit de vork juist in de steel?


De combinatie van het mysterie en de schrijfstijl maken het boek erg spannend!

Pas op de laatste pagina’s krijgen we antwoord op al onze vragen.

Zo blijft het boek tot het einde een pageturner, wat meteen de kracht van dit boek is.


Het boek heeft zeker potentie om jongeren vanaf 13 jaar te boeien en die is tweeledig.

Ten eerste houdt de spannende verhaallijn de lezer van de eerste tot de laatste bladzijde in zijn greep. Ten tweede zorgt de originele opzet voor uitdaging die de lezer prikkelt.

Vooral leesfanaten en liefhebbers van het speurdersgenre zullen hier hun gading vinden. Wie niet graag leest, zou afgeschrikt kunnen worden door deze opbouw, omdat je geen chronologisch verhaal voorgeschoteld krijgt..



Toen waren er nog vier werd in 2022 uitgebracht door Uitgeverij De Fontein in Utrecht en telt 380 pagina's.


Toen waren er nog vier, een spannende jeugdthriller voor iedereen die graag

mysteries ontrafelt.



Wil je op dit blogbericht reageren?  Graag!  Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast?  Vergeet dan niet even je naam te vermelden. 


Comments


download (1).jpeg
boek-hartvorm-750x500.jpg

© 2023 door CultuurGegluur, versterkt en beveiligd door Wix

bottom of page