Gegluur in jeugdliteratuur (6)
- maidersmet
- 29 dec 2024
- 5 minuten om te lezen
Eén van mijn eigen doelstellingen voor Cultuurgegluur is meer jeugdboeken lezen. Om dit te verwezenlijken, wil ik vanaf 2024 bij elk bibliotheekbezoek even stoppen bij de jeugdafdeling. Ik hoop zo pareltjes te ontdekken én meer zicht te krijgen op wat er te lezen valt binnen dit genre.
Daarom roep ik deze tweemaandelijkse blogpost in het leven. Bij alle gelezen jeugdboeken zal ik in een notendop mijn leeservaring neerpennen en mijn hebban-sterren delen. (Hebban is net als Goodreads een lezersplatform waar je je gelezen boeken kan afvinken en sterren geven.)
Deel in deze blogpost gerust je eigen leeservaring, ga op zoek naar leestips of laat me weten welke jeugdboeken je mij aanraadt.
NOVEMBER & DECEMBER 2024
Als je dit leest, ben ik dood van Sally Nicholls
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Aantal pagina's: 191
Mijn hebban-sterren: ****/5
Het verhaal:

De elfjarige Sam heeft leukemie en weet dat hij niet lang meer te leven heeft. Op 7 januari begint hij op advies van zijn lerares aan een boek waarin hij de laatste maanden van zijn leven beschrijft. Hierin stelt hij vragen waar niemand ooit antwoord op geeft, zoals: Hoe weet je dat je bent gestorven? Doet doodgaan pijn? Waar ga je na je dood naartoe?
Ook maakt Sam een lijst van alle dingen die hij nog wil doen voor hij doodgaat, bijvoorbeeld een wereldrecord verbreken en een vriendin hebben. Samen met zijn vriend Felix, een lotgenoot uit het ziekenhuis, probeert hij deze wensen uit te laten komen.
Maar de tijd dringt en Sams wensen zijn nog niet allemaal vervuld.
Mijn leeservaring in het kort:
Ik kwam dit boek het afgelopen jaar tegen op een leeslijst tijdens mijn secundairescholenmarathon op zoek naar de juiste school voor mijn oudste zoon.
Het boek is geschreven door Sam, het hoofdpersonage en is zijn bundeling van de belevenissen afgewisseld met levensvragen, wensen en feitenlijstjes.
Hoewel de thema's (ongeneeslijk ziek zijn en de dood) zwaar zijn, is de toon allesbehalve triest. Er zit veel humor verwerkt in het boek, tegelijkertijd is het erg kwetsbaar.
Het boek is echt een lach én een traan.
De prins en de naaister van Jen Wang
Leeftijd: vanaf 13 jaar
Aantal pagina's: 277
Mijn hebban-sterren: ***/5
Het verhaal:

Prins Sebastian zoekt een bruid, of eigenlijk zoeken zijn ouders er een voor hem. Sebastian is veel te druk bezig zijn geheime leven voor iedereen te verbergen. 's Nachts bestormt hij Parijs als de fabelachtige Lady Crystallia, het gewildste icoon van de mondiale modehoofdstad. Sebastians geheime wapen is zijn beste vriendin, de briljante kledingmaakster Frances. Ze is een van de twee mensen die de waarheid kennen: deze prins draagt soms jurken. Maar Frances heeft grootse dromen voor zichzelf en iemands geheime wapen zijn betekent zelf ook een geheim zijn. Voor altijd! Hoelang zal Frances haar dromen opzij kunnen zetten om een vriend te beschermen?
Mijn leeservaring in het kort:
Deze graphic novel is een moderne versie van het sprookje Assepoester.
Het boek is erg vlot leesbaar. De illustraties zijn kleurrijk en vullen de tekst perfect aan. De karakters zijn eerder stereotiep, maar zorgen daardoor ook voor duidelijkheid bij jonge lezers.
De boodschap die het boek wil brengen is mooi, want het gaat echt over helemaal jezelf kunnen zijn en de zoektocht naar de beste versie van jezelf.
Het boek is geschikt om niet-lezende jongeren toch aan het lezen te krijgen.
Quotum - Project-Z van Marloes Morshuis
Leeftijd: vanaf 13 jaar
Aantal pagina's: 399
Mijn hebban-sterren: ****/5
Het verhaal:

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg.
Ook voor Axel en Tommy is geen plek meer. Ze zijn in de slinkstand gezet: ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkerdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig, dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Het leven van slinkers is zwaar, maar wie zich aan alle regels houdt, overleeft het wel.
Of... toch niet?
Axel en Tommy moeten vluchten nadat hun ouders zijn opgepakt. Tijdens hun zoektocht naar een veilige plek, ontdekken ze langzaam de duistere krachten achter het quotum...
Mijn leeservaring in het kort:
Tijdens mijn zoektocht naar een boeiende tekst om woordleer bij leerlingen van het tweede jaar op te frissen, botste ik op dit boek via de website rijke teksten.
Toen ik het vervolgens in de bibliotheek ging halen, zag het er ook nog eens leuk uit! De snede is rood en er lijken mannetjes uit te vallen.
Het boek behoort tot het dystopische genre en speelt zich af in de toekomst. Toch voelt het erg hedendaags door thema's als klimaatcrisis, overbevolking, complotten, religie en nationaliteit, waardoor ik me tijdens het lezen weleens afvroeg of we er niet al middenin zitten.
Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld, dat van het hoofdpersonage en van de mysterieuze slechterik, wiens identiteit lang een goed bewaard geheim blijft.
De tienerpersonages zijn divers en worden geloofwaardig uitgewerkt, waardoor elke lezer zich wel in iemand herkent.
Het boek is een rollercoaster vol actie en houdt je in zijn greep tot het open einde. Ik hoop de losse eindjes ooit te kunnen vastknopen in het tweede deel van deze meeslepende reeks.
De onverwachte held van kamer 13B van Teresa Toten
Leeftijd: vanaf 13 jaar
Aantal pagina's: 240
Mijn hebban-sterren: ***/5
Het verhaal:

Als Adam tijdens een groepssessie voor jongeren met een dwangneurose Robyn ontmoet, is hij op slag verliefd. Hij is vastbesloten om haar Batman te worden, om haar te beschermen tegen de boze buitenwereld. Maar als je zelf met van alles en nog wat worstelt - ruziënde gescheiden ouders, een knettergek stiefbroertje en je eigen dwangneuroses, om maar wat te noemen - is een verliefdheid niet zo makkelijk. Is een 'normale' relatie wel mogelijk als je zo veel obstakels moet overwinnen? En dan is er nog die kwestie van de dreigbrieven aan het adres van zijn moeder...
Mijn leeservaring in het kort:
Dit boek gaat over liefde, maar tegelijkertijd over moed en de moeilijkheden die het dagelijkse leven met zich kunnen meebrengen voor jongeren met een rugzakje.
Het hoofdpersonage stelt zich erg dapper voor, maar jezelf veranderen gaat helaas niet zonder slag of stoot. Dat wordt pijnlijk duidelijk in dit verhaal.
Het geeft een mooie inkijk in de complexe wereld van dwangneuroses.
Het beeld dat geschetst wordt van jongeren die zichzelf een beetje kwijt zijn en allerlei obstakels moeten overwinnen is eerlijk en hartverwarmend.
Het boek laat zien dat alles uiteindelijk goedkomt, hoe moeilijk het ook op het eerste gezicht lijkt. Het gaat over elkaar graag zien, vallen en weer opstaan, kansen geven en kansen krijgen.
Wil je op dit blogbericht reageren? Graag! Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast? Vergeet dan niet even je naam te vermelden.
Dag Maider
Wat een interessante keuze in boeken. En een leuk idee om elke keer je in de bibliotheek bent, te stoppen bij de jeugdafdeling. Je leeservaringen zetten me aan om de boeken alvast aan mijn TBR-lijst toe te voegen. In hetzelfde genre als 'Quotum -Project Z' kan ik je 'Lily' van Tom De Cock aanraden. Nog veel leesplezier gewenst!
Groetjes
Sanne