top of page

Gegluur in jeugdliteratuur (5)

  • maidersmet
  • 31 okt 2024
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 8 nov 2024

Eén van mijn eigen doelstellingen voor Cultuurgegluur is meer jeugdboeken lezen. Om dit te verwezenlijken, wil ik in 2024 bij elk bibliotheekbezoek even stoppen bij de jeugdafdeling. Ik hoop zo pareltjes te ontdekken én meer zicht te krijgen op wat er te lezen valt binnen dit genre.

Daarom roep ik deze tweemaandelijkse blogpost in het leven. Bij alle gelezen jeugdboeken zal ik in een notendop mijn leeservaring neerpennen en mijn hebban-sterren delen. (Hebban is net als Goodreads een lezersplatform waar je je gelezen boeken kan afvinken en sterren geven.)


Deel in deze blogpost gerust je eigen leeservaring, ga op zoek naar leestips of laat me weten welke jeugdboeken je mij aanraadt.



SEPTEMBER & OKTOBER 2024


No exit van Maren Stoffels

Leeftijd:  vanaf 13 jaar

Aantal pagina's:  197

Mijn hebban-sterren:  ****/5



Het verhaal:

Vesper stapt aan boord van een luxe cruiseschip. Ze denkt dat ze op vakantie gaat, maar niets is minder waar. Wanneer ze de boodschap krijgt: "Welkom aan boord. De plek voor jou zodat anderen veilig zijn!", wordt het haar al snel duidelijk dat ze is opgegeven voor

No Exit, een heropvoedingsprogramma voor pesters, ver weg van de buitenwereld. Al snel komt Vesper erachter dat No Exit geen grenzen kent. Ze is in levensgevaar, samen met alle anderen aan boord. En dan is er nog die ene medegevangene, die beweert dat ze onschuldig is. Vesper moet ontsnappen, maar hoe doe je dat midden op open zee?


Mijn leeservaring in het kort:

Het boek is een echte jeugdthriller. De vlotte, meeslepende schrijfstijl van Maren Stoffels neemt je onmiddellijk op sleeptouw.

Het boek is onderverdeeld in zes delen. In de eerste vijf delen vertelt Vesper wat ze beleeft. Tussen de hoofdstukken krijg je dagboekfragmenten te lezen die grotendeels doorstreept zijn. Op het einde van het boek worden de eerste vijf delen herhaald vanuit een ander vertelperspectief en kom je te weten van wie het dagboek is. Deze leuke twist zorgt voor een verrassingseffect dat ik in deze blogpost zeker niet wil verklappen.

Dit boek kan jongeren aan het denken zetten en biedt ook heel wat aanknopingspunten om binnen een klascontext het gesprek over pesten aan te gaan.



Het omgekeerde van altijd van Justin A. Reynolds

Leeftijd:  Young adult

Aantal pagina's:  384

Mijn hebban-sterren:  ***/5



Het verhaal:

Bij Jack King lukt alles altijd bíjna. Bijna vroeg hij dat leuke meisje mee uit (maar zijn beste vriend was hem voor), bijna was hij de beste van de klas, bijna kwam hij in het

footballteam, ...

Als hij op een feestje de mooie, grappige Kate ontmoet, denkt hij dat de vloek van ‘bijna’ eindelijk is verbroken. Maar helaas... Kate gaat dood aan een ernstige ziekte. Dit zou het einde moeten zijn van hun verhaal, maar dat is het niet! Op het moment van Kates overlijden krijgt Jack een tweede kans. Zijn leven wordt gereset en het volgende moment is hij zes maanden terug in de tijd en weer op het feest, waar Kate er gezond en stralend bij zit. Is hij gek aan het worden of is hij echt aan het reizen door de tijd? Jack is bereid overal in te geloven als hij Kate maar kan redden. Al snel zal echter blijken dat zijn keuzes niet zonder gevolgen zijn...


Mijn leeservaring in het kort:

De flaptekst van dit boek sprak me enorm aan. Ik was erg nieuwsgierig hoe de auteur het tijdreizen zou aanpakken.

Ik vond dit een prettig boek om te lezen, maar ik werd helaas niet helemaal weggeblazen. Jammer dat het veelbelovende thema mijn verwachting niet helemaal inlost. Na een tijdje wordt het zelfs een beetje eentonig omdat Jack steeds in dezelfde situaties terecht komt.

Toch heeft het boek zeker pluspunten. De schrijfstijl is vlot en grappig. Het boek heeft korte hoofdstukjes zodat je door het verhaal vliegt. En wie houdt van een vleugje romantiek kan hier zeker zijn gading in vinden.

Eindconclusie: Een goed idee met een vlot verhaal, maar aan de uitwerking kan nog wat gesleuteld worden.



Eenbeen van Thijs Goverde

Leeftijd:  vanaf 12 jaar

Aantal pagina's:  304

Mijn hebban-sterren:  ***/5


Het verhaal:

Soldaten die gewond terugkeren van de oorlog, worden ondergebracht bij boerenfamilies. Bij de 13-jarige Roosmarijn is de teleurstelling groot als de mopperende Memet bij hen in huis komt. Hoe graag zou zij hem ruilen voor de soldaat van de buren! Deze Sam, om voor de hand liggende redenen Eenbeen genoemd, is innemend, vriendelijk en een vat vol levenswijsheid, en Roos valt als een blok voor hem. Maar Eenbeen draagt grote geheimen met zich mee…

De setting van het verhaal is een wereld waarin klimaatrampen tot een nieuwe orde hebben geleid. Toch leest het verhaal lichtvoetig, bijna hoopvol. Roosmarijn is een heerlijk personage dat je meeneemt in al haar gedachten en gevoelens, en dat zijn er nogal wat!


Mijn leeservaring in het kort:

Het boek speelt zich af in de toekomst. Rijkdom wordt er afgekeurd en mensen moeten zich ten dienste stellen van de samenleving en de oorlog die al jaaaaaaaaren woedt. Hoewel het zich afspeelt in een wereld met een andere tijdsgeest en andere ideologieën, voelt het toch erg hedendaags aan.

Het verhaal komt wat traag op gang, maar ergens in het midden weet de auteur me toch te boeien. Het doet me soms denken aan het boek Ons soort mensen van Juli Zeh, waarin dorpelingen ook de andere kant opkijken en elkaar beschermen tot het helemaal misloopt en het onherroepelijk te laat is. Een aanrader trouwens binnen de volwassenenliteratuur!

Het boek is zeker geschikt voor deze leeftijdscategorie en biedt wel wat mogelijkheden om in de klas projecten uit te werken rond 'toekomstbeeld'.



Niets van Janne Teller

Leeftijd:  vanaf 15 jaar

Aantal pagina's:  112

Mijn hebban-sterren:  ****/5


Het verhaal:

Het is het begin van het schooljaar. Pierre Anthon loopt de school uit en gaat in een pruimenboom zitten. Want niets heeft enige zin of betekenis, meent hij. Zijn klasgenoten zijn het hier niet mee eens en proberen hem op andere ideeën te brengen. Zo begint een spel dat steeds wreder wordt, tot het gigantisch uit de hand loopt.

Wat begint als een onschuldige uitdaging, loopt uit op een drama. Zo wordt dit verhaal over de zin van het leven uiteindelijk een demonstratie van wreedheid. Iedereen is het slachtoffer. Dit boek belooft je niet snel los te laten.

Niets gaat over de angst voor een zinloos leven. Het is echter niet niets wat de leerlingen op het spel zetten. De lezer is gewaarschuwd: een thriller is niets bij Niets.


Mijn leeservaring in het kort:

Het boek gaat over een klas veertienjarigen in Denemarken (maar het zou evengoed een klas om de hoek kunnen zijn) die zoekend zijn naar de zin of onzin van de dingen en het leven.

Het schotelt zwartgallige filosofische citaten voor die me uitdagen en zelfs opstandig maken, zoals bijvoorbeeld "Dat je nog heel veel kan worden betekent vooral dat je nog niets bent."en "Ook al leer je iets en denk je iets te kunnen, er is altijd iemand die het beter kan dan jij. Daarom kan je maar beter niets doen."

Het boek is best heftig en doet me slikken.

Het is eerder geschikt om klassikaal te behandelen, zodat je leerlingen kan overtuigen van de zin en het iets. Je zou er heel wat toffe opdrachten aan kunnen koppelen, zoals een stellingenspel (ben je het eens of oneens), herschrijf de quotes positief, fotografeer jouw berg van betekenis, ...

Ik leerde dit boek kennen door het bekijken van een jeugdtoneelstuk in WES4. Voor wie toegang heeft tot Het Archief voor Onderwijs is het trouwens gratis te bekijken.

Het toneelstuk geeft een mooi visueel beeld van het boek en ademt echt Niets uit. Een aanrader!



Wil je op dit blogbericht reageren?  Graag!  Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast?  Vergeet dan niet even je naam te vermelden. 




Comments


download (1).jpeg
boek-hartvorm-750x500.jpg

© 2023 door CultuurGegluur, versterkt en beveiligd door Wix

bottom of page