Cultuurgegluur over de muur. (WES4)
- maidersmet
- 31 mei 2024
- 4 minuten om te lezen
Of anders gezegd: inspiratie halen en ideeën opdoen bij mijn medestudenten.

Wat een heel fijn aspect is aan opnieuw gaan studeren is dat je dit niet alleen doet.
Je komt andere gelijkgestemde zielen tegen met elk een eigen, geweldige en inspirerende blog.
In dit blogbericht wil ik graag enkele blogberichten delen die mijn aandacht trokken.
Zo viel mijn oog op:
Charis trok op avontuur naar Congo!
Van een avontuur gesproken!
Charis sprong zonder al te veel voorbereiding het vliegtuig op en reisde naar Congo. Ze beleefde daar iets om nooit te vergeten:
9 mei 2024
Wauw Charis!
Wat een avontuur heb jij beleefd.
Het begint al met halsoverkop naar Congo vertrekken, een grapje dat uitgroeit tot realiteit. Zonder al teveel nadenken of plannen je koffer maken en vertrekken.
Je hebt me overtuigd dat er dan geweldig mooie dingen gebeuren!
Ik ben zelf nog niet naar Afrika geweest.
Ik weet niet of mijn tere moederhart dit zou aankunnen. Langs de andere kant verdwijnt de armoede en ellende niet door weg te kijken en aan iets anders te denken.
Knap dat jij je daar zo hebt ingezet voor de kinderen die in erg schrijnende omstandigheden moeten opgroeien.
Ik heb het gevoel dat de kinderen jou ook niet snel zullen vergeten!
Hopelijk krijgen we ooit een update van Congo deel 2.
Nog een laatste dingetje...
Die geweldig kleurrijke matching outfits... Die maken het verhaal hélemaal af!
Groetjes,
Maider
Sarah waagde zich aan de musical 'Hairspray'.
Sarah stapte uit haar comfortzone en bekeek een musical. Omdat musical zich voor mij ook in diezelfde zone bevindt, las ik haar blog met plezier.
16 mei 2024
Hallo Sarah,
Goed dat je bij deze opdracht de kans hebt gegrepen om uit je comfortzone te stappen en iets te gaan bekijken wat normaal je voorkeur niet heeft. Ze zeggen toch: Stap uit je comfortzone, want dat is de plek waar magie plaatsvindt!
Als ik het goed begrijp ging die magie gepaard met bezorgdheid. Jammer dat het geluid niet helemaal op punt stond. En helemaal jammer dat de zang niet altijd zo goed was… Dat is toch een minimumvereiste bij een musical.
Als ik de cast even bekijk, staan er toch wat bekende namen op de affiche (Sandrine Van Handenhoven, Francisco Schuster). Heb jij ze aan het werk gezien of waren het andere artiesten die die ochtend de hoofdrollen vertolkten?
Zou jij met je klas deze musical gaan kijken? Waarom wel/niet?
Heb je de gelijknamige film Hairspray uit 2007 met John Travolta gezien? Zoja, waar gaat je voorkeur naar uit en waarom? Zo niet, dan is het misschien leuk om deze tijdens een regenachtige dag in de grote vakantie te bekijken en de vergelijking te maken?
Zelf ben ik ook geen groot musicalganger. Tips kan ik je daarom helaas niet bezorgen. Wie weet verschijnt er nog een tip van een medestudent op zijn of haar cultuurblog.
Bedankt voor je verslagje!
Groetjes,
Maider
Evilyn kon niet genoeg zeggen over Nuff Said.
De blogpost van Evilyn leerde me het comedy-, muziek- en spoken word-festival Nuff Said kennen. Er schitterden die avond wat bekende gezichten waarvan ze erg heeft genoten.
Ik ontdekte via haar ook een nieuw gezicht:
27 mei 2024
Hallo Evilyn,
Wat een leuke blogpost.
Vooral omdat ik toch wel wat namen herken en er zelf al over geblogd heb in mijn WES-traject.
Johan Petit (https://maidersmet.wixsite.com/cultuurgegluur/post/zomervertellingen-in-openlucht) kruiste mijn pad al enkele keren. Eerst bij het 'Marthatentatief', later als 'klein Jowanneke' en nog later als 'Johan Petit'. Ik ben heel blij dat klein Jowanneke niet meer dood is en hij opnieuw met dit stuk rondtoert.
Wim Helsen (https://maidersmet.wixsite.com/cultuurgegluur/post/niet-mijn-apen-niet-mijn-circus) overdonderde mij ongeveer een jaar geleden met zijn voorstelling 'Niet mijn apen, niet mijn circus'. Wat een wervelende, van de hak op de tak springende, overdrijvende spraakwaterval!
Moet je ooit een les over hyperbolen geven, dan is hij een absolute inspirator!
Ik lees in je blogpost dat 'Nuff said' een festival is rond comedy, muziek en spoken word.
Ik ken het festival niet, maar het spreekt me wel aan!
Heb jij vooral de comedykant van het festival ontdekt? Of heb je ook een stukje spoken word kunnen meepikken?
Anke Verschueren kende ik nog niet. Ik heb haar even gegoogeld en op YouTube bekeken.
Het korte fragmentje was een vertelling waarin ze vooral speelt met taal, niet alleen de Nederlandse taal, maar ook Arabisch, Engels en Frans.
Ik ben wel erg nieuwsgierig geworden. Wat heeft ze op het festival gedaan? Iets soortgelijk?
Iemand die kan goochelen met taal en woorden, charmeert me.
Fijn om zo iemand via je blogpost te leren kennen.
Groeten,
Maider
Marijke gaat op zoek naar inspiratie om 'te spelen' tijdens de les.
Marijke onderzoekt in haar blogpost verschillende manieren om spelletjes in de klas te gebruiken. Tijdens mijn eerste stage werden spelletjes altijd warm onthaald door de leerlingen. Ik was daarom erg nieuwsgierig naar haar bevindingen.
31 mei 2024
Hallo Marijke,
Wat een uitgebreide en interessante blogpost is dit!
Je slaagt er telkens in om verschillende invalshoeken in je blogpost te verwerken en baseert je steeds op een uitgebreide bronnenlijst zonder dat dit ooit saai wordt.
Ik geloof ook in het concept van gamification tijdens de les. Voor de paasvakantie kwam dit onderwerp aan bod tijdens Didactiek 2. We werden toen uitgedaagd om een spel kort te ontdekken, te spelen en vervolgens een herwerkt concept te bedenken dat bruikbaar is tijdens een les in ons eigen vakgebied. Ik belandde in het groepje dat het spel saboteur kreeg, waar kabouters moeten samenwerken om een pot goud te vinden, maar gedwarsboomd worden door één anonieme saboteur. Heel leuk spel, maar niet zo gemakkelijk om in die korte tijd volledig te herwerken. Ik dacht aan een variant waarbij leerlingen een woordenslang moeten maken i.p.v. het pad dat je in het originele spel maakt.
Tijdens mijn allereerste stage na de paasvakantie heb ik ook een paar ‘spelletjes’ gedaan met de leerlingen. Ik hield het bij klassiekers, zoals een bingo van de leerstof over leestekens (apostrof, afkortingspunt en accent), woordkaartjes, dobbelstenen rollen om werkwoorden te vervoegen, … Toen mijn stage afgelopen was, heb ik de leerlingen een feedbackformulier laten invullen. Die ‘spelletjes’ werden heel erg positief onthaald door de leerlingen. Al spelend leren is gewoon leuker dan een werkboek invullen… Ik ben het wel met je eens dat dit veel tijd vraagt, die je niet altijd hebt. Er zit veel tijd in de voorbereiding en je gebruikt ook erg kostbare lestijd, dus efficiëntie is zeker nodig.
Groeten,
Maider
Wil je op dit blogbericht reageren? Graag! Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast? Vergeet dan niet even je naam te vermelden.
Comments