top of page

Wonderen van de wetenschap op één plek verzameld.

  • maidersmet
  • 29 nov 2023
  • 3 minuten om te lezen

'Dag van de Wetenschap' is een initiatief dat jaarlijks eind november terugkeert. Op deze dag openen verschillende universiteiten, laboratoria en andere bedrijven hun deuren om wetenschap en technologie toegankelijk én boeiend te maken voor het grote publiek. Het hoofddoel is mensen inspireren en/of hun interesse voor deze vakgebieden aanwakkeren.

Met een jonge wetenschapper van bijna 11 in huis, trekken we zondag 26 november naar de Zoo van Antwerpen voor een onvergetelijke dag vol experimenten en coole wetenschap.



Het wetenschapswalhalla

Bij het binnenkomen worden we meteen ondergedompeld in de wereld van wetenschap en technologie. Het is erg indrukwekkend om te zien hoeveel standjes er zijn en nog veel meer nieuwsgierigen. Meer dan 75 activiteiten toveren de hal van de Koningin Elisabethzaal en zalen van de zoo om in een waar wetenschapswalhalla!


Bij de ingang nemen we een boekje en een stempelkaart voor de kinderen mee. Wanneer ze 10 standjes bezocht hebben, mogen ze een verrassing kiezen. Een extra stimulans om te gaan 'wetenschappen'.


Het is even zoeken waar te beginnen. Starten we links, rechts of in het midden?

De stroom van mensen drijft ons naar links waar we onmiddellijk een Chinese wolhandkrab onder onze neus geduwd krijgen. Een gepassioneerde man laat ons het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zien en we mogen zelfs voelen aan de scharen van de krab, die zoals zijn naam verraadt erg wollig zijn.


En dan is de toon gezet. We verplaatsen ons in de grote zaal van standje naar standje.



Voor ieder wat wils!

Wat zo leuk aan deze dag is, is dat alles verzameld wordt onder één dak. Ben je op zoek naar informatie, wil je een filmpje bekijken, luister je liever naar een lezing of wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Dat kan gewoon allemaal. Er is echt voor ieder wat wils!


Hoewel je vooraf je hele dag kan plannen via de website, besluiten we ons op de dag zelf te laten verrassen. En dat bleek een uitstekende keuze.

Bij de puur informatieve standen staat over het algemeen wat minder volk. De interactieve spelletjes en echte doe-het-zelf-activiteiten trekken dan weer veel meer volk.

Deze 'drukte-index' is een perfecte leidraad om je stops te bepalen.



Leren van je 'kakje' of liever drakenbloeddrank?

We kijken onze ogen uit, vallen van de ene verbazing in de andere en laten ons overladen met interessante informatie. Achter elk standje staat wel een enthousiasteling die popelt om zijn of haar verhaal te doen, keer op keer.

De ervaringen die we hebben opgedaan tijdens dit evenement zijn zo overweldigend dat het bijna onmogelijk is om dit in één blogbericht te proppen.

Daarom volgende korte impressie van onze zeer uiteenlopende belevenissen:


We worden verrast door alle verborgen rioolgeheimen die ons 'kakje' prijsgeeft.

Door op een drukplaat te staan ontdekken we de wonderbaarlijke en complexe samenwerking tussen spieren, zenuwen en ons brein.

Alsof we echte vleermuizen zijn, kunnen we via gesimuleerde echolocatie letterlijk in het duister zien.

Met stofjas en bril vergelijken we de hoeveelheid vitamine C in vruchtensap met versgeperst appelsiensap.

Terwijl we kanker bestrijden met houten schijfjes, ontdekken we het belangrijke en complexe onderzoek achter deze handeling.




We kruipen letterlijk in een grote mond en leren alles over het waarom van snurken.

Ook onze creativiteit laten we de vrije loop wanneer we fantasie-bacteriën boetseren en op onze handen schilderen met onzichtbare verf.



Maar het absolute hoogtepunt is toch wel het maken van drakenbloeddrank (volgens sceptici onder ons gewone ordinaire kleurstof). Het drankje wordt afgemaakt met een blokje droogijs. Spektakel in een glas!


In een mum van tijd zijn de stempelkaarten vol én is het 17u. Tijd om huiswaarts te keren met een hoofd vol nieuwe informatie en een hele boel indrukken.



Dag van de Wetenschap is een absolute aanrader voor jong en oud. De wetenschap wordt hier op een laagdrempelig plateautje gepresenteerd, waardoor zelfs mensen die een ietwat ambivalente verhouding hebben met wetenschap volop van deze dag kunnen genieten. Ik ben daar zelf het levende bewijs van.

Het is fascinerend en erg verrijkend om te zien hoe wetenschap in onze dagelijkse cultuur niet meer weg te denken is en dat wetenschap niet stilstaat. Er staan ons in de (nabije) toekomst nog heel wat zotte dingen te wachten!



Wil je op dit blogbericht reageren?  Graag!  Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast?  Vergeet dan niet even je naam te vermelden. 




Comments


download (1).jpeg
boek-hartvorm-750x500.jpg

© 2023 door CultuurGegluur, versterkt en beveiligd door Wix

bottom of page