top of page

Meer lezen? Challenge accepted!

  • maidersmet
  • 19 nov 2024
  • 5 minuten om te lezen

Als toekomstige leerkracht en fervent lezer word ik elke keer weer blij van een goed boek. Lezen is mijn uitlaatklep. Ik kan vanuit mijn luie zetel een nieuwe wereld ontdekken, een moord oplossen of eenvoudig wegdromen.

Tijd om te lezen? Héél graag. Jammer genoeg wringt daar weleens het schoentje bij deze veellezer. En ik ben niet alleen.

Voor wie meer wil lezen, stampt Focus Knack de actie 'Time to read' uit de grond.



Het cliché van de ontlezing

Uit een onderzoek van Kantar blijkt dat maar liefst 62% van de Belgen meer boeken wil lezen. Oef, de leeshonger is niet foetsie! Vooral vrouwen en verrassend genoeg ook jongeren willen het lezen weer oppakken. Het onderzoek ontkracht daarmee het cliché dat de oorzaak van de ontlezing vooral bij jongvolwassenen ligt.

Uit die cijfers blijkt bovendien dat een steeds groter wordende groep jongeren net graag én veel leest.



De smartphone als boosdoener

Hoera, goed nieuws voor ons leesoffensief! Maar we zijn er nog niet...

Wat houdt de Belgen dan tegen om te lezen?

De grootste hinderpaal kan je waarschijnlijk al raden: gebrek aan tijd door een drukke baan in combinatie met het gezinsleven. Bij jongeren is dat vaak gelinkt aan te veel schermtijd. Dat niet enkel jongeren hiermee te kampen hebben, merk ik zelf aan mijn eigen smartphonegebruik. Je herkent het vast ook, het eindeloze scrollen, swipen en liken. Vijf minuutjes op de smartphone worden er voor je het weet vijftig. Even snel iets opzoeken wordt algauw een aaneenschakeling van scrols en klikjes.

Dit probleem wil Knack tackelen met de Time to read-actie.



Trucjes zoeken

Knack ging op zoek naar een bekend gezicht dat hier zijn of haar schouders mee onder wilde zetten. Bij Linde Merckpoel, vroeger veellezer en nu niet-lezer, zijn ze aan het juiste adres. Voor haar lag dit kantelpunt vijftien jaar geleden, wanneer ze begon te werken en een smartphone kocht. In een interview deelt ze haar persoonlijke uitdagingen om te lezen in een wereld vol afleidingen. De tsunami aan prikkels die tegenwoordig bij haar binnenkomen, zorgen ervoor dat ze erg veel moeite heeft om zonder afleiding in een boek te duiken.


Dit vind ik heel erg herkenbaar. Ongestoord een boek kunnen lezen is niet evident. De kinderen hebben me altijd wel eens nodig. Al mag ik het niet louter op hen steken.

Ik betrap mezelf vaak op afdwalende gedachten; straks de was nog even ophangen, ik moet nog vlees uit de diepvries halen, hebben we nog afwasblokjes in huis? Dan sla ik een bladzijde om en weet ik niet eens meer wat ik gelezen heb.


Het trucje dat Linde Merckpoel graag toepast om dit te counteren is op reis gaan, liefst zonder kinderen en naar een land waar ze geen verbinding heeft. Zo kan ze helemaal deconnecteren.

Toegegeven, een zeer effectief trucje. Al hangt hier wel een serieus prijskaartje aan vast, heb je een welwillende babysit nodig én kan je binnen onderwijs niet zomaar vertrekken met de noorderzon en een boek onder je arm.

Gelukkig kan het eenvoudiger. Mijn motto is dan ook: Lees wanneer het kan, al is het maar een blaadje! Laat de tv eens een avond in de week uit of sluit de dag af in bed met een goed boek. Je slaat meteen twee vliegen in één klap, want er is tijd om te lezen en het doet wonderen voor je nachtrust. Soms haal ik nog geen vijf pagina's. En soms verval ik in slechte gewoontes, dan belandt die smartphone in mijn hand en scrol ik door eindeloze reels op Instagram. Maar dat is niet erg. Morgen is er weer een leesdag!


Een tweede trucje dat Linde ons meegeeft is fysieke afstand creëren met je smartphone. Leg je telefoon boven of schakel deze op een bepaald uur gewoon uit.

Het helpt volgens mij zeker, maar mijn telefoondrang blijft groot. Ik wil vaak iets opzoeken tijdens het lezen of ik denk er plots aan dat ik nog snel een whatsappje moest sturen.

Discipline, is dat te koop in de winkel? Voor mij een dubbele portie graag!



Een derde trucje is een boek nemen dat je binnen vijftig pagina's boeit. Maak het jezelf niet te moeilijk, laat Ulysses van James Joyce misschien even aan de kant liggen en neem een toegankelijker boek.

Linde tipt zelf Brooklyn van Colm Tóibin. Een boek van 2016 over een jonge Ierse vrouw die naar New York vertrekt om geld te verdienen voor haar familie.

Wil je Linde Merckpoel hier heel begeesterd over horen vertellen? Dan is deze aflevering van de podcast Leesbaar van Annelies Moons en Joris Hessels een aanrader!


Linde Merckpoel vertelt verder in het interview nog over haar liefde voor taal en boeken. Die liefde vergroot haar verlangen om de leeszin nieuw leven in te blazen. Lezen is haar ontsnapping aan de dagelijkse realiteit.



De challenge

Time to read daagt je uit om elke maand één boek te lezen. Met tips en sterke verhalen hoopt Knack lezers te inspireren om hun nieuwe leesritme te vinden. Dit gezamenlijke leesdoel moet de stok achter de deur worden om de smartphone aan de kant te leggen en weer te lezen.


Helaas zitten die tips en verhalen verstopt achter een betaalmuur.

Toch wil ik het project graag in de kijker zetten, omdat lezen mij zo na aan het hart ligt. Meer lezen is iets waar ik mezelf heel graag voor wil inzetten, want lezen is belangrijk. Wie leest, heeft immers de wereld aan zijn of haar voeten. Het is reizen in je eigen hoofd. Het verruimt je eigen denken. Je leert jezelf en anderen beter kennen. Je traint je fantasie. Je taal wordt rijker. Je... Ik kan nog uren doorgaan!

Via deze blogpost begin ik bij jullie! Iedereen kan meedoen en zichzelf uitdagen om weer óf meer te lezen! Geen hoge lat of onbereikbaar doel, één boek per maand is genoeg! Dat is omgerekend ruwweg 30 dagen tijd om een boek te lijf te gaan.

Gaat lezen moeilijk of spreekt dat papier je toch niet zo aan? Probeer eens een luisterboek tijdens het wandelen, fietsen, sporten, koken, autorijden, ... Ondertussen zijn er op veel streamingplatformen goede luisterboeken beschikbaar.

Je hoeft trouwens niet te wachten op de eerste dag van de volgende maand. Begin gewoon nu!

Welk boek leg jij deze maand op jouw nachtkastje?



Bronnen:

De Preter, J. (2024, 30 september). Time to Read-project van Knack: vooral vrouwen en jongeren hunkeren naar boeken. Knack. https://www.knack.be/nieuws/cultuur/boeken/time-to-read-project-van-knack-vooral-vrouwen-en-jongeren-hunkeren-naar-boeken/


Cobbaert, T. (2024b, september 30). Time to Read met Linde Merckpoel: ‘Tegenwoordig moet ik trucjes zoeken om nog eens te kunnen lezen’. Focus. https://focus.knack.be/meer/boeken-strips/time-to-read-met-linde-merckpoel-de-eerste-vijftig-paginas-moeten-iets-met-me-doen/ 


Knack. (2024, 4 oktober). Time to Read - Knack. https://www.knack.be/timetoread/


Wil je op dit blogbericht reageren?  Graag!  Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast?  Vergeet dan niet even je naam te vermelden. 




Comments


download (1).jpeg
boek-hartvorm-750x500.jpg

© 2023 door CultuurGegluur, versterkt en beveiligd door Wix

bottom of page