top of page

Cultuurgegluur over de muur. (WES2)

  • maidersmet
  • 29 dec 2024
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 6 jan

Of anders gezegd: inspiratie halen en ideeën opdoen bij mijn medestudenten.



Wat een heel fijn aspect is aan opnieuw gaan studeren is dat je dit niet alleen doet.

Je komt andere gelijkgestemde zielen tegen met elk een eigen, geweldige en inspirerende blog.


In dit blogbericht wil ik graag enkele blogberichten delen die mijn aandacht trokken.

Zo viel mijn oog op:


Liens jeugdboekentip Adres onbekend

Haar enthousiasme over het boek maakte me erg nieuwsgierig naar de inhoud.


21 november 2024

Hallo Lien,


Bedankt voor je leuke blogpost!

Ik heb Adres onbekend nog niet gelezen, maar jouw enthousiasme heeft me alvast erg nieuwsgierig gemaakt. Vooral dat hoopvolle einde, zonder al die regenbogen en eenhoorns, spreekt me aan.

Ik lees dat het boek een toch wel stevig thema behandelt. Kun je daar misschien iets meer over vertellen zonder al te veel te verklappen? Ik ben benieuwd hoe dit verhaal jongeren kan prikkelen en hoe dit de klastongen kan losmaken.


Het idee dat iedereen hetzelfde boek leest, klinkt voor mij als starter als muziek in de oren. Een fijne afwisseling om in de klas eens samen in een boek te duiken en dan een andere keer een keuzeboek aan te bieden.

Hoe hebben jullie dit trouwens praktisch aangepakt om met alle leerlingen hetzelfde boek te lezen? Organiseerden jullie een groepsaankoop of moest elke leerling zelf voor een exemplaar zorgen?


Ik houd de aanpak en jouw leestip alvast in mijn achterhoofd!


Groeten,


Maider



Het volgeboekte telefoonhotel bij Lien op school

Lien schreef een blogpost over de recente beslissing van de Vlaamse Regering om het gebruik van smartphones in secundaire scholen vanaf volgend schooljaar te verbieden.


23 december 2024

Hallo Lien,


Halleluja voor het verbod op smartphones! Na de absurde beslissing om 30 juni niet te schrappen als schooldag, een uitspraak waar ik helemaal achter sta!

Al denk ik dat hier het laatste woord nog niet over gezegd is, gezien de timing van de uitspraak (net voor de vakantie!) en omdat het zonder overleg gebeurde.


Ik juich het in ieder geval toe. Op elke school die ik bezocht heb (en dat waren er vorig schooljaar heel wat bij de zoektocht naar een secundaire school voor mijn oudste zoon) klinkt het: "In de eerste graad de smartphone weren heeft positieve gevolgen! We zien leerlingen terug spelen, sporten én praten met elkaar."

Dit doortrekken naar alle graden is een goed idee.


Ik zag nog geen school zoals bij jullie met een echt telefoonhotel. Wel scholen waar de gsm in de boekentas moet blijven.

Ik ben het helemaal eens met je als je zegt dat dit hotel wel zorgt voor een veiligere schoolomgeving. Leerlingen kunnen elkaar niet meer stiekem filmen. Al moeten we wel realistisch en alert blijven voor leerlingen die een oude telefoon in het hotel steken en het andere exemplaar bijhouden.


Ik vind het in ieder geval een goede evolutie. Het zal misschien even pijn doen voor de leerlingen die dit gewend waren, maar na enkele weken/maanden wordt dit het nieuwe normaal.


Het enige waar scholen bij deze maatregel toch best eens over brainstormen is de digitalisering van de agenda. Leerlingen die geen papieren agenda meer hebben en niet dagelijks hun chromebook nodig hebben, kunnen, eens op school, niet meer checken in welk lokaal de les doorgaat of welke taak ze voor een bepaald vak moeten maken.

Is de papieren agenda opnieuw verplichten de volgende stap mevr. Demir?


Groetjes,


Maider



Talle is bezorgd over het hoge aantal schoolverlaters

Ik ben ook bezorgd. Een diploma halen is erg belangrijk in onze maatschappij. Het geeft jongeren zekerheden die dreigen weg te vallen wanneer ze vroegtijdig de schoolbanken verlaten.


29 december 2024

Hoi Talle,


Je blogbericht trok mijn aandacht. Ik ben namelijk bezig met een onderzoek over het sociaal-emotioneel thema 'schoolweigering'. Tijdens dit onderzoek werd ik ook een aantal keren met de neus op de feiten gedrukt wat betreft de stijging van het aantal schoolverlaters. Alarmerend, dat zeker!

Ik denk dat een deel van de oplossing ligt in een stevige modernisering van het onderwijs. Helaas is ons huidige onderwijs niet op ieders lijf geschreven. Samen met de grote druk van de huidige maatschappij zorgt dit voor veel uitval.

Hoe dit concreet best aangepakt wordt, laat ik over aan de experten en beleidsmakers, maar ik ben wel bezorgd. Door de dalende cijfers bij de leerprestaties van kinderen en jongeren worden er door politici keuzes gemaakt die volgens mij niet te rijmen vallen met een verlaging van de schooluitvalcijfers.

Als starter wil ik alvast mijn steentje bijdragen door met hart en ziel les te geven om leerlingen aan boord te houden.


Groetjes


Maider



Sanne leert me front loading kennen

Als leerkracht moet je je instructies blijvend bijsturen zodat er meer lestijd overblijft voor het aanbrengen en inoefenen van leerstof. Sanne maakte in een blog kennis met front loading, een techniek waarbij je de instructie voor leerlingen omdraait: je vertelt eerst hoe, dan pas wat.

Interessant!


6 januari 2025

Hallo Sanne,

Bedankt voor het delen! Dit klinkt eigenlijk heel logisch als ik denk aan hoe mijn eigen brein in werking treedt na een vraag.

Ik ben alvast benieuwd of je een verschil merkt tijdens je stage bij het geven van instructies.

Nog even een kanttekening: ik lees in de blog van Dries D'Haese dat dit vooral goed werkt bij korte instructies en minder bij complexere opdrachten. Bij het uitspreken van bijvoorbeeld het woord groepswerk bestaat de kans dat de aandacht van de leerlingen afgeleid wordt. Dat lijkt me ook heel logisch. Ik probeer bij zulke opdrachten eerst duidelijk te maken dat ik de opdracht ga uitleggen, dat iedereen goed moet luisteren, en dat er nog geen materialen genomen of stoelen verzet mogen worden. Tegelijk projecteer ik schematisch wat ik vertel, zodat de leerlingen een houvast hebben. Hoe pak jij dit aan?

Groetjes,

Maider


Wil je op dit blogbericht reageren?  Graag!  Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast?  Vergeet dan niet even je naam te vermelden.


コメント


download (1).jpeg
boek-hartvorm-750x500.jpg

© 2023 door CultuurGegluur, versterkt en beveiligd door Wix

bottom of page