JEF festival is meer dan alleen film!
- maidersmet
- 1 mrt 2023
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 sep 2023

Wie krokusvakantie zegt, zegt eigenlijk ook JEF festival, hét festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment.
Ik kreeg de kans om samen met mijn tienjarige naar de slotdag van de 35ste editie van dit festival te gaan.
Het festival kan je beleven in zeven verschillende steden: Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Roeselare, Hamme en Antwerpen, het bruisende centrum van het festival.
Maar JEF festival wil niet enkel zeggen: nieuwe films ontdekken. Er worden ook verschillende workshops georganiseerd en er is een XL Media Lab waar je vrij kan experimenteren en ontdekken. Volgens Rens het hoogtepunt van de dag!

Onze namiddag startte in cinema Lumière te Antwerpen voor de prijsuitreiking.
Heel wat verschillende jury’s ('Kinderjury', 'JEF makersjury', 'Internationale jury', 'ziekenhuis jury', 'publieksjury') hebben de hele week films bekeken en knopen doorgehakt en wij mochten het resultaat van al dat hakken bekijken.
Er werden prijzen uitgedeeld in verschillende categorieën, de beste kortfilm, de beste documentaire, … En elke jury koos zijn winnaar in die categorie.
Dempsy van Helden (een programma van vier waaghalzen op Ketnet) was onze host en zorgde er dus voor dat de juiste prijs bij de juiste winnaar raakte.

Tussen het prijzen uitdelen door, mochten we ook een aantal winnaars bekijken.
Zo zagen we de winnaar van de beste kortfilm volgens de kinderjury: “Finn’s hiel” van Cato Kusters. Een film over een ontluikende vriendschap tussen twee jongens.
En de winnaar van de beste documentaire volgens de internationale jury: “Bijzonder buitengewoon” van Sara Van Dale. Een documentaire over ASS of over de wereld gewoon anders beleven.

Na de prijsuitreiking werden we uitgenodigd voor een hapje en een drankje in het festivalcafé. Want al die winnaars moesten natuurlijk gevierd worden.
Maar dan hadden we echt genoeg gezeten en was het tijd voor wat actie.
We mochten naar het XL Medialab in het Zuiderpershuis.

Voor we het lab konden betreden, werden we in een zwarte koker gezet en vertelde Francisco Schuster ons (helaas vanaf een beeldscherm) wat we allemaal konden verwachten.
Als we de koker verlieten, werden we ondergedompeld in een wereld van ontdekken en beleven.
Er waren VR-brillen om films te bekijken en spellen te spelen, je kon je eigen tol knutselen, er was een heus game-lab met allerlei videospellen die je kon besturen met klassieke bediening, maar ook met je hele lichaam, je kon met een banaan een levende flipperkast worden, …



Ook de liefhebbers die zelf eens een film wilden maken, kwamen aan hun trekken.
Ze konden experimenteren met een Mash-uptafel (film maken aan de hand van beelden en geluiden) of zelf een Stop-motion maken.
De tijd in het lab vloog voorbij en het werd veel te snel 17u, het echte einde van het JEF festival.
Maar we hebben ervan genoten en kijken nu al uit naar de 36ste editie!
Wil je er volgend jaar ook bij zijn? Schrijf je dan nu in op de website voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gebracht van nieuwigheden!

Of ben je leerkracht en wil je graag het JEF festival in de klas krijgen? Dat kan zeker!
En daar hoef je zelfs niet mee te wachten tot de krokusvakantie.
JEF brengt jaarlijks een brochure uit die leerkrachten de mogelijkheid geeft om in de klas interessante films te bekijken met lesmateriaal, workshops te doen of andere projecten.
Meer informatie hierover, vind je hier :
Wil je op dit blogbericht reageren? Graag! Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast? Vergeet dan niet even je naam te vermelden.
Dag Maider,
Ik ben ontzettend jaloers op jullie. We waren ook graag naar het JEF-festival geweest. Helaas vond ik geen gaatje meer vrij in de gezinsagenda. Jouw verslag heeft me alleen maar meer enthousiast gemaakt en volgend jaar hou ik hier zeker een plekje voor vrij in mijn agenda.
Ik ben heel benieuwd of jullie de kortfilms daar interessanter, leuker of emotioneler vonden dan de commerciële jeugdfilms van bijvoorbeeld Disney. Ik had het idee dat het soort kortfilms die geselecteerd worden voor het JEF-festival ook meer aanzetten tot dialoog met je kind of met je leerlingen. Wat denk jij hierover?
Groetjes,
Marijke