top of page

Gegluur in jeugdliteratuur (3)

  • maidersmet
  • 30 jun 2024
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 8 nov 2024

Eén van mijn eigen doelstellingen voor Cultuurgegluur is meer jeugdboeken lezen. Om dit te verwezenlijken, wil ik in 2024 bij elk bibliotheekbezoek even stoppen bij de jeugdafdeling. Ik hoop zo pareltjes te ontdekken én meer zicht te krijgen op wat er te lezen valt binnen dit genre.

Daarom roep ik deze tweemaandelijkse blogpost in het leven. Bij alle gelezen jeugdboeken zal ik in een notendop mijn leeservaring neerpennen en mijn hebban-sterren delen. (Hebban is net als Goodreads een lezersplatform waar je je gelezen boeken kan afvinken en sterren geven.)


Deel in deze blogpost gerust je eigen leeservaring, ga op zoek naar leestips of laat me weten welke jeugdboeken je mij aanraadt.


MEI & JUNI 2024



Anders, beter van Lisa van Campenhout

Leeftijd:  vanaf 15 jaar

Aantal pagina's: 260

Mijn hebban-sterren: ****/5




Het verhaal:

Maja wordt van school getrapt en gaat een tijdje bij haar oom en tante in Amsterdam logeren. Ze krijgt de kans om op een andere school, waar niemand haar kent, met een schone lei te beginnen. Haar 'perfecte' nichtje Regina gedraagt zich vreemd. Wat heeft ze te verbergen?





Mijn leeservaring in het kort:

Dit boek neemt me mee vanaf de start, want ik word instant nieuwsgierig gemaakt door het hoofdpersonage Maja. Ze vertelt op de eerste bladzijdes dat ze van school werd gestuurd, maar waarom juist blijft lang geheim. De andere personages, haar nicht, tante, oom, ... gedragen zich ook steeds vreemder. Wat zit er toch achter al die 'schone schijn'?

Ik moet wel eerlijk bekennen dat wanneer alles op het einde samenkomt, ik er toch net iets meer van had verwacht. De opbouw van de verschillende rode draden is zo goed, dat de schrijfster er volgens mij op het einde nog meer mee had kunnen doen.

De luchtige schrijfstijl is erg fijn om te lezen en laat je door het boek vliegen.



Rood, wit & koningsblauw van Casey Mcquiston

Leeftijd:  vanaf 15 jaar

Aantal pagina's:  303

Mijn hebban-sterren:  ***/5



Het verhaal:

Alex, zoon van de eerste vrouwelijke president van Amerika, heeft maar één grote vijand: de Engelse prins Henry. Om de verkiezingscampagne van zijn moeder te helpen, zal hij echter vriendschap moeten sluiten met de Britse prins. 

Maar de vriendschap leidt tot een échte liefdesrelatie. Door de aankomende verkiezingen in Amerika en een conservatieve koningin aan het hoofd van het Britse koninkrijk moeten Henry en Alex vechten voor hun relatie, met het risico dat hun wereld en die van hun familie instort. 


Mijn leeservaring in het kort:

Laat me starten met te zeggen dat ik eigenlijk meer van dit boek verwacht had... Ik las er al veel lovende commentaren over en het werd veel aangeprezen als leestip.

Pas op, het boek was niet slecht. Gewoon iets minder mijn ding.

Het ontluikende (stomende!) liefdesverhaal wordt afgewisseld met (drogere) politieke stukjes waardoor het verhaal eerder aan de trage kant verloopt. Wie niet houdt van politiek, verkiezingsintriges of koningskwesties, zou hierdoor misschien durven afhaken.

Wie toch doorzet, leest een 'out of the box' verhaal met gedurfde thema's zoals homoseksualiteit in het koningshuis en de eerste vrouwelijke president van Amerika. Door die thema's en de politieke achtergrond, die beide blikverruimend zijn, geef ik het boek toch drie sterren.



Tot later  van Luc Descamps

Leeftijd:  vanaf 13 jaar

Aantal pagina's:  191

Mijn hebban-sterren:  ****/5



Het verhaal:

Een dramatisch ongeval maakt een plots einde aan het leven van de dertienjarige Jonas. In het eerste deel overschouwt hij zijn leven, wat tegelijkertijd grappig en ontroerend is.

In het tweede deel maken we een sprong in de tijd van acht jaar. Zijn familie is doorgegaan met leven, met vallen en opstaan, zijn vrienden van toen zijn jongvolwassenen geworden en ook Jonas is niet blijven stilstaan. Hij heeft zijn plaats gevonden en probeert uit te leggen wat dat precies betekent.



Mijn leeservaring in het kort:

Het boek is een bundeling van twee verhalen. Het eerste deel Hart van goud schreef Luc Descamps al in 2011, waar hij de plots overleden Jonas een stem geeft. Door de focus te verleggen van het ongeluk naar zijn leven met bijhorende anekdotes, krijgt dit deel een zekere lichtheid.

Maar hij voelde dat het boek niet 'af' was en schrijft in 2018 het vervolg Tot later, waarin Jonas probeert uit te leggen wat het betekent om 'dood' te zijn.

Al vanaf de allereerste bladzijde voel ik dat het boek me tot in mijn ziel ging raken. Dat komt natuurlijk enerzijds door het thema 'de dood', maar anderzijds ook door de wonderlijke manier waarop de auteur er in slaagt raakvlakken te vinden tussen twee uitersten; het leven vieren en de dood een plaats geven.

Het blijft natuurlijk een heel triest thema, zeker bij een leven dat nog maar in de startblokken staat. Wat hij schrijft is fictie en hoef je niet als waarheid te beschouwen, maar deze visie kan de (jeugdige) lezer bij verlies troosten. Het kan bijdragen aan rust, vrede en acceptatie.



Honderd uur nacht van Anna Woltz

Leeftijd:  vanaf 12 jaar

Aantal pagina's:  214

Mijn hebban-sterren:  ****/5


Het verhaal:

De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York. Maar het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.


Mijn leeservaring in het kort:

Dit boek katapulteerde me 11 jaar terug in de tijd, toen ik zelf met mijn man in New York vastzat door orkaan Irene. Het was gelukkig hartje zomer, dus van koude was geen sprake. Maar het was wel een zéér bijzonder ervaring. We moesten hamsteren en ons bad vullen met water. We zagen gesloten winkels in 'the city that never sleeps' en stonden als enige levende zielen op Time Square! Wie kan dit zeggen???

Herkenbaarheid troef tijdens het lezen!

Maar ik geloof dat ook niet-orkaanbelevers dit een fijn boek zullen vinden.

De kracht van het boek ligt in de geloofwaardigheid van de personages door hun passende gedrag, zoals bijvoorbeeld de puberstreken van de Emilia (14) en de ontwapenende reacties van Abby (9). Afgezien van het feit dat hoogstwaarschijnlijk niet elke veertienjarige erin slaagt vanuit Nederland op een vliegtuig naar New York te springen.

Honderd uur nacht is een prikkelend boek dat doet nadenken door de vele thema's (smetvrees, weglopen, verliezen van vertrouwen in je ouders, ...).

In mijn bibliotheek stond het boek tussen de Young Adults, maar eigenlijk is het geschikt voor lezers vanaf 12 jaar. In 2016 won het zelfs de prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen in de categorie 12 tot 14 jaar.



Wil je op dit blogbericht reageren?  Graag!  Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast?  Vergeet dan niet even je naam te vermelden. 




Comments


download (1).jpeg
boek-hartvorm-750x500.jpg

© 2023 door CultuurGegluur, versterkt en beveiligd door Wix

bottom of page