CultuurGegluur over de muur. (WES3)
- maidersmet
- 11 apr 2023
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 22 nov 2024
Of anders gezegd: inspiratie halen en ideeën opdoen bij mijn medestudenten.

Wat een heel fijn aspect is aan opnieuw gaan studeren is dat je dit niet alleen doet.
Je komt andere gelijkgestemde zielen tegen met elk een eigen, geweldige en inspirerende blog.
In dit blogbericht wil ik graag enkele blogberichten delen die mijn aandacht trokken.
Zo viel mijn oog op:
Marijkes blog en haar boekentips voor januari 2023
https://ontdektdewereld.wordpress.com/2023/01/21/boekentips-januari-2023-rijmen-en-dichten-zonder-je-op-te-lichten/
Gezien de week van de poëzie eraan kwam, deelt Marijke in dit blogbericht een aantal dichtbundels. Eén van die dichtbundels ligt hier thuis ook.
Ik was dus erg nieuwsgierig naar wat zij van dit boek vond:
6 maart 2023
Hallo Marijke, Wat fijn om te lezen dat poëzie je hart zowat gestolen heeft! Mijn aandacht voor dit bericht werd vooral getrokken door de foto die je gebruikt hebt om je blogbericht aan te kondigen, nl. het boek “Ik zoek een woord” van Hans en Monique Hagen. Toeval wil dat deze momenteel ook op mijn nachtkastje ligt! Wat trekt jou juist aan in de gedichten van deze bundel? Heb je een lievelingsgedicht of eerder een top drie? Ben je zelf in je stages al eens aan de slag gegaan met de tips en lesideeën van Hans en Monique Hagen? Zo ja, werkte dit? Zo nee, wat zou je graag eens uitproberen? Bedankt voor de andere boekentips! Ik duik de bibliotheek alvast in op zoek naar meer teksten om bij weg te dromen. Groetjes Maider
Het 'Haikucafé' van Evilyn
Evilyn deed een kei toffe activiteit waarin 'Haiku' centraal stond. Dit past helemaal in ons leertraject WES3, aangezien poëzie daar een centrale plek in de leerstof heeft:
6 april 2023
Hallo Evilyn,
Wat een leuk en origineel concept zeg dit 'haikucafé'! Een fijne tip om zelf ook eens te gaan ontdekken en vooral mijn fantasie de vrije loop te laten. Want dat is wat 'Haiku' voor mij betekent. Maar ik ben zeker geen kenner, het genre kan nog heel wat geheimen voor me blootleggen.
Kende jij dit genre zelf al goed? Hoe ben je op het idee gekomen om naar dit café te gaan, van horen zeggen?
Ik heb zelf onlangs op instagram @geertdekockere ontdekt. Helaas is zijn pagina niet meer actief sinds 2020, maar het is wel een fijne pagina om eens op rond te neuzen als je een 'haiku-fan' bent.
Hij maakt daar 'tanshuku', een verkorte vorm van haiku's. Die bestaan uit 2 of meer regels en het geheel uit 12 lettergrepen.
Bedankt om me te inspireren!
Groetjes
Maider
Sanne stelt de vraag: Leren vanuit nieuwsgierigheid?
Sanne bekijkt in haar blogpost een nieuwer type onderwijs, nl. Agora Onderwijs.
Dit type van onderwijs is nog eerder onbekend. Maar bevat wel een aantal sterke ideeën die aansluiten bij mijn persoonlijke visie:
12 april 2023
Hey Sanne, Ik heb met veel interesse je blogpost gelezen, want je raakt hier 2 dingen aan die me als toekomstige leerkracht nauw aan het hart liggen. Ten eerste: Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van intrinsieke motivatie bij de leerling en de leraar in de rol van coach een grote meerwaarde biedt binnen het onderwijs. In het reguliere onderwijs is dat volgens mij niet altijd mogelijk, enerzijds doordat de leerling een uitgestippeld traject moet volgen en anderzijds doordat de leraar vaak een (te) grote klasgroep heeft. Ten tweede: Zelfsturende leerlingen, binnen een duidelijk kader, een bepaald project, ... is iets waar volgens mij veel meer op ingezet mag worden binnen onderwijs. Welke mogelijkheden er allemaal zijn, daar worstel ik nog mee en daar wil ik me dus zeker verder in verdiepen. Misschien is Agora Onderwijs wel iets wat oplossingen biedt of bepaalde technieken aanreikt die kunnen ondersteunen. Agora Onderwijs is nog vrij onbekend terrein voor mij, samen met vele andere denk ik als je kijkt naar de cijfers (slechts 3 scholen in België en 250 leerlingen). Het concept intrigeert me zeker. Maar ik heb er ook wel enkele bedenkingen bij: Werkt dit niet alleen in kleine(re) klasgroepen? Kan een leerling gemakkelijk de overstap maken vanuit het reguliere onderwijs? Krijg je elke leerling mee in dit verhaal? Wat als het leerlingen aan zelfdiscipline ontbreekt, wat voor dit type onderwijs toch noodzakelijk is? Wat met de te behalen eindtermen die tenslotte voor iedereen dezelfde zijn? Het regulier onderwijs overboord gooien en alles volledig afstemmen op Agora Onderwijs lijkt me dan ook een aantal bruggen te ver, maar dat is dan ook niet de insteek van het artikel. Ik ben het zeker met je eens dat deze onderwijsvorm, samen met vele anderen, absoluut een verrijking kunnen zijn en de nodige aandacht verdienen. Zeker stof tot nadenken dus voor mij... Bedankt! Groeten Maider
Wil je op dit blogbericht reageren? Graag! Laat iets achter bij opmerkingen.
Reageer je als gast? Vergeet dan niet even je naam te vermelden.
Comments